Si musafir yang mengembara mencari keredhaan Allah~

  • Facebook

Wahabi Dalang Pengeboman Di Maqam Waliyullah Shayk Ali Al-Hujwiri Di Pakistan

Posted by Tengku Ahmad Saufie - -

PETUGAS penyelamat memeriksa nadi seorang daripada mangsa pengeboman berani mati berganda di makam Data Darbar di Lahore, kelmarin. - REUTERS

LAHORE 2 Julai - Serangan dua pengebom berani mati yang membunuh 42 orang di makam seorang ahli sufi di timur Pakistan malam tadi membangkitkan kemarahan kebanyakan rakyat di negara yang dilanda keganasan ini.


Sesetengahnya menyalahkan kehadiran tentera Amerika Syarikat (AS) di Afghanistan sebagai punca serangan manakala yang lain mendakwa keganasan itu angkara penganut ajaran Ahmadiyyah (Qadiani) yang turut menjadi sasaran serangan hanya beberapa minggu lalu.

Dua letupan di makam Data Darbar di sini berlaku di kawasan yang masyarakatnya berpegang pada ajaran Islam berfahaman sederhana, seperti kebanyakan rakyat Pakistan.

Serangan itu mencederakan 180 orang dan sekali lagi menunjukkan ancaman kumpulan-kumpulan militan yang ada kaitan dengan kawasan kabilah di barat laut Pakistan bersempadan dengan Afghanistan, walaupun mereka bergiat aktif jauh dari kawasan itu.

Beribu-ribu orang berhimpun malam tadi di makam berkubah hijau itu apabila dua letupan berlaku selang beberapa minit di bahagian berlainan.

Belum ada pihak yang mengaku bertanggungjawab tetapi puak pelampau menganggap ajaran sufi sebagai bidaah dan mereka juga pernah menyerang penduduk yang menganut mazhab lain selain Sunah.

Namun beberapa penduduk Pakistan yang ditemu bual hari ini berkata, punca sebenar masalah keganasan ialah kehadiran tentera AS di Afghanistan serta serangan peluru berpandunya ke atas kedudukan militan di kawasan kabilah Pakistan.

"Amerika membunuh penduduk Islam di Afghanistan dan di kawasan kabilah kami, dan kumpulan militan menyerang Pakistan bagi meluahkan kemarahan terhadap kerajaan kerana menyokong Amerika," kata seorang pengunjung makam itu, Zahid Umar, 25.

Rakyat Pakistan menderita kerana dasar dan serangan Amerika di rantau ini, dan keganasan akan berakhir jika AS berundur dari Afghanistan, kata seorang lagi penduduk, Mohammed Asif.

Beberapa orang lain mendakwa serangan itu dilakukan oleh pengikut ajaran sesat, Ahmadiyyah. Pada 28 Mei lalu, sekurang-kurangnya 93 orang maut apabila sekumpulan bersenjata dan pasukan pengebom berani mati menyerang dua masjid Ahmadiyyah. - AP